pondělí 5. října 2015

Domácí Oktoberfest

Je období Oktoberfestu, což je největší festival piva, který vznikl v Mnichově. My Češi pivo milujeme a nejen pivo, ale i veškeré pochutiny, které k pivu patří. Takže proč si neudělat svůj mini Oktoberfest doma? Hlavní ingrediencí je pochopitelně dobré pivo, takže si nakupte nějaké pivní speciály, naleštěte tupláky, nasaďte Lederhose a Drindl a skoro můžete začít popíjet. Ještě chybí připravit pár dobrot, které hravě zvládnete podle následujících receptů. Stačí už jen pozvat přátele nebo rodinu a společně si nad tím vším labužnicky zajódlovat :)




Preclíky (12ks):


450g mouky
50ml mléka
200 ml vody
50g másla
balíček instantního droždí
špetka soli

na pomazání
žloutek, trochu mléka a hrubá sůl

Těsto jsem zadělávala v pekárně a to tak, že jsem všechny ingredience dala do pekárny a zvolila program těsto. Pokud nemáte pekárnu, tak z trochy mléka (vlažného), mouky a droždí nechejte vzejít kvásek. Ten pak zamíchejte se zbytkem surovin, prohnětejte a nechejte vykynout.
Z vykynulého těsta udělejte váleček a ten rozdělte na 12ks a z každého kousku vytvořte preclíky a nechejte na pomoučněném vále odležet . Do hrnce dejte vařit vodu. Jakmile začne vřít dejte do ní 3 preclíky a povařte na mírném ohni asi 2 minuty (opakujte se všemi). Preclíky poté dejte na pečící papír, pomažte vejcem rozmíchaným s mlékem a posypte solí. Dejte do rozehřáté trouby na 190°C péct dozlatova. Nechejte vychladnout na mřížce. Pojídejte jen tak pivu, k pečené klobáse, nebo ke škvarkové pomazánce.



Buletten:


0,5 kg mletého masa (vepřové a hovězí)
15 dkg domácí uzené slaniny
1 lžíce německé pivní hořčice (můžete dát i obyčejnou plnotučnou)
2 lžíce cream fresh
4 lžíce strouhanky
1 rohlík natrhaný a namočený na 15 minut v mléce
1 lžička papriky
1 vejce
čerstvý pepř
sůl
přepuštěné máslo
Na malé pánvičce si dozlatova opečte slaninu a nechejte ji vychladnout. Dejte do mísy maso, přidejte vejce, vymačkaný rohlík, hořčici, strouhánku, smetanu, papriku, nasekanou petrželku, slaninu, sůl a pepř. Vše promíchejte a vytvarujte karbanátky. Ty smažte na přepuštěném másle dozlatova. Jezte s chlebem namazaným libovolnou hořčicí, nebo s bramborovým salátem.


Okurková hořčice:

3 lžíce hrubozrnné hořčice
4 větší nakládané okurky
cibule (může být i červená)

Okurky a cibuli nasekejte na jemno a smíchejte s hořčicí. Jezte k bulleten namazanou na chlebu, nebo k vařeným či grilovaným klobáskám.


Jednoduchý bramborový salát:

3/4 kg brambor varný typ A
2 velké kyselé jablka
cibule
majonéza ze 2 žloutků
2 kyselé okurky (nemusí být)
2 lžíce octu Hesperiden (pokud nemáte použijte vinný)
petrželka

Brambory uvařte ve šlupce a dejte vychladnout. Ve 2 lžících octu rozmíchejte se lžící cukru a špetku soli. Dejte zahřát na plotnu, jakmile se cukr rozpustí, tak vypněte a nechejte vychladnout. Nakrájejte brambory na kousky, přidejte nakrájené oloupané jablka, nakrájenou cibuli, (pokud chcete nakrájené okurky), majonézu, petrželku a ocet, posolte, popepřete a opatrně promíchejte.



Pečené klobásky na zelí a jablkách:


1 lžička kmínu
1 lžíce mouky
1 lžička pepře
4 šálky kysaného zelí (nejlépe domácího)
3 kyselejší jablka
6 kvalitních klobásek
4 bobkové listy
hrnek vývaru
2 lžíce bílého portského vína
2 lžíce kvalitního kečupu
2 lžíce rozpuštěného másla

V hmoždíři rozdrťte pepř a kmín a přidejte k nim mouku a zamíchejte. Zelí properte, zceďte a pokrájejte. Dejte ho do skleněného pekáčku a rozprostřete. Posypte 1/3 mouky s kořením. Jablka oloupejte a nakrájejte na širší plátky. 3/4 množství jablek dejte na zelí a posypte zbylou moukou. Nahoru dejte klobásky a obložte je zbytkem jablek. Zastrčte do jablek se zelím bobkové listy. Smíchejte portské s vývarem a kečupem a vlijte do pekáčku. Pekáček překryjte alobalem a dejte péct do předehřáté trouby na 200°C na cca 40 minut. Po 40 minutách odkryjte, přelijte máslem a pečte ještě cca 20 minut dozlatova.

Vejmrda:


100g čerstvě nastrouhaného křenu
1 jablko oloupané a nastrouhané
1 lžička octu
100 ml vývaru
Křen smícháme s jablkem, přidáme ocet a zalijeme horkým vývarem. Necháme vystydnout. Jezte ke klobáskám.

Pivní chléb:

350 ml světlého piva
400 g mouky
instantní droždí
lžička soli
lžička cukru

Všechny ingredience dáme do pekárny na program těsto. (Nebo uhněteme ručně a dáme vykynout). Z těsta vytvarujeme chléb, přeneseme na pečící plech na pečící papír a pod utěrkou necháme 15 minut odpočinout. Mezitím rozehřejeme troubu na 220°C. Chléb posypeme hrubozrnnou solí a dáme chléb do trouby a pečeme cca 45 minut.


Další:


Kupte a grilujte nebo uvařte kvalitní klobásky (vyzkoušejte třeba Weißwurst, norimberské klobásky, Currywurst...), udělejte oblíbenou škvarkovou pomazánku (vyzkoušejte i třeba bezmasou pohankovou pomazánku, chutnající jako škvarková ), do misek dejte kyselé okurky, kysané zelí, nakládanou červenou řepu a nakupte německé hořčice všeho druhu. Nezapomeňte na něco sladkého, skvělý bude klasický jablečný štrůdl. 

Prost!



Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!