úterý 27. října 2015

Oslava podzimu - vepřová kotleta na jablkách, hořčici a tymiánu s pečenou máslovou dýní

V tomto jídle jsem zkombinovala několik podzimních ingrediencí, které dohromady udělaly moc příjemnou kompozici a krásně se chuťově doplnily. Hlavním hrdinou na talíři je vepřová kotleta pečená na jablkách. Spojení vepřového a jablek mám moc ráda a už dříve jsem vám přinesla pár receptů, které s těmito ingrediencemi pracují. Chuť je mírně nakyslá, zároveň pikantní díky hořčici a voňavá po tymiánu. Kotletu skvěle podtrhuje pečená máslová dýně která celé jídlo zjemňuje a je krásně nasládlá a konečně šťouchané brambory s úžasnou domácí slaninou tomu dodávají vůni a celistvost. Ačkoli to vypadá na spoustu práce, jídlo se dělá téměř samo a není v něm žádná zákeřnost, kterou by jste nezvládli. Kotletu je ale dobré nechat před pečením uležet, takže si naložte večer před pečením.





Budete potřebovat:

1 kg vepřové kotlety (já měla z statku z domácí zabijačky)
3 kyselé velké jablka
1 cibuli
3 dcl cideru nebo polosladkého bílého vína
lžíce hrubozrnné hořčice
lžíce dijonské hořčice
8 snítek čerstvého tymiánu
1 máslovou dýni
1 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
1 kg brambor
15 dkg uzené slaniny
75g másla
sůl a pepř

Kotletu posolíme a popepříme. Obě hořčice smícháme a důkladně vetřeme do kotlety. Rozložíme si potravinářskou fólii na ní dáme pár snítek tymiánu a položíme kotletu. Na ni dáme opět pár snítek tymiánu a zabalíme.


Takto připravenou kotletu necháme odležet v lednici několik hodin. Nejlépe do druhého dne.



Asi 2 hodiny před podáváním si nachystáme jablka a to tak, že si je oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme  a nakrájíme na menší kousky. Cibuli a jablka dáme do hrnce nebo pekáčku a promícháme. Kotletu vytáhneme z folie a tymián vyhodíme. Do hrnce k jablkům dáme tymián čerstvý a zalijeme ciderem (nebo vínem). Vložíme kotletu, přiklopíme a dáme péct do trouby na 180°C. V průběhu pečení kontrolujeme jestli je v hrnci dostatečné množství tekutiny a případně podléváme vodou. Po 3/4 hodiny maso otočíme a pečeme další půl hodiny. V tuto chvíli si připravíme brambory a dýni. Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na hranolky. Do mísy dejte olivový olej, rozetřené česneky a špetku soli. Směs promíchejte, vložte dýni a společně pořádně zamíchejte. Na plech dejte pečící papír a na něj rozložte dýni. Dejte na plechu do trouby k masu a pečte cca 20-25 minut dozlatova.


Zkontrolujeme maso a je-li dostatečně měkké, pak ho odkryjeme a pečeme neodkryté ještě 10 minut.
Hrnec vytáhneme z trouby a přikryjme pokličkou a necháme odležet. Slaninu nakrájíme na menší kousky a osmahneme na pánvi. Slijeme si brambory, přidáme k nim slaninu, máslo a čerstvě mletý pepř (já mám pepř ve šťouchaných bramborách ráda, takže já dala asi 2-3 lžičky) a rozšťoucháme.
Maso nakrájíme na tenké plátky. Podáváme přelité jablky s brambory a dýní.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!