neděle 8. listopadu 2015

Brambory sarladaise

Možná se vám právě v troubě peče kachna. Voní celým domem a vy se těšíte, jak si na ni pochutnáte. Co ale možná netušíte je, že se z kachny právě vypéká kulinářské zlato, které budete potřebovat na ty nejúžasnější brambory, které jste kdy jedli. Řeč je o kachním sádle, které je hlavní ingrediencí klasického francouzského receptu na opékané brambory. Až je ochutnáte, tak se přestanete těšit na pečenou kachnu, ale na to, jak posbíráte sádlo a uděláte si brambory! Fakt nekecám :)
K bramborům si můžete dát samotnou kachnu, steak, vepřovou panenku, ale můžete je sníst jen tak. Já jsem si je zamilovala tak, že na ně musím pořád myslet!





Budete potřebovat:

1 kg brambor
1 velkou lžíci kachního sádla
2-3 stroužky česneku
troška oleje (dala jsem olivový, ale postačí i řepkový)
hrst petrželky
sůl

Brambory oloupejte a nakrájejte podélně na osminky (brambor rozpulte, půlky překrojte podélně napůl a pak každou čtvrtku ještě jednou podélně rozpulte).
Do pánve dejte sádlo a přidejte brambory. Začněte na středním plameni opékat. Celé opékání bude trvat asi 15 minut.
Mezitím si naloupejte česnek a nasekejte ho na malé kousíčky. Do misky dejte trochu oleje, přidejte česnek a nasekanou petrželku. Vše promíchejte.
Jakmile jsou brambory zlatavé a nádherně opečené přidejte petrželku s česnekem, osolte a krátce ještě opečte (česnek ať mírně zezlátne).
Místo kachního sádla můžete vyzkoušet i sádlo husí.





1 komentář:

  1. Takto upravené brambory mám moc ráda, jen jsem nevěděla, že se jim říká sarladaise.

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!