úterý 19. ledna 2016

Kyšková polévka od Míši D.

To jsme si tak jednou pěkně popily gin s kamarádkou Míšou, že jsem druhý den telefonovala záchodovou mísou někam až na Měsíc. Bylo mi tak špatně, že jsem nemohla ani návštěvu obědem pohostiti, takže musela návštěva pohostiti mě. Michaela je zdatná kuchařka a ví, co se sluší a patří, takže mi uvařila výtečnou vyprošťovací polévku. Ona jako ze své podstaty asi ta polévka vyprošťovací není, mě ale vytáhla z nejhoršího. Možná by postavila na nohy i Meresjeva (nezasvěcení si načtou knihu Příběh opravdového člověka). A byla tak výborná, že jsem od ní vyprosila recept a svolení, že se o něj můžu podělit na Rendlíku. Polévku zařazuji do svého seznamu nejoblíbenějších polévek. Polévky, která je na tomto seznamu, dokážu sníst sama celý hrnec. Ale tím bych se asi chlubit neměla. No pojďme na ten zázrak



Budete potřebovat (pro 1 ;) -4 osoby):

1 litr kyšky (dá se použít i podmáslí)
2 brambory
bobkový list, 3 kuličky nového koření, 10 kuliček celého pepře
1 celou cibuli neoloupanou
stroužek česneku
5-10 dkg uzené slaniny
lžíci majoránky

Oškrábejte brambory a nakrájejte je na kostky. Dejte je do hrnce a zalijte vodou. Přidejte neoloupanou cibuli zbavenou nejhornějších slupek. Česnek rozmáčkněte plochou nože a společně s kořením ho dejte do šroubovacího sítka na čaj nebo zavažte do plátýnka a dejte k bramborům. Pokud nic z toho nemáte, pak hoďte vše k bramborám tak jak je, ale budete koření muset při jedení vybírat. No a pro příště si tuto drobnost pořiďte. Bude se vám určitě hodit. Brambory osolte a uvařte na mírném ohni téměř do měkka. Přilijte kyšku a vařte dalších 15 minut. Nakonec si nakrájejte slaninu na kostičky a vyškvařte ji na pánvi dozlatova. Polévku dochuťte solí a Míša doporučuje přidat i  trošku Maggi. Jelikož Maggi doma nemám, tak jsem ještě na začátku dala k bramborům trochu libečku. Obojí ale můžete vynechat. Vyškvařenou slaninu (bez tuku) dejte do polévky a přidejte promnutou majoránku. 


3 komentáře:

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!