středa 1. května 2013

Recepty - Medvědí česnek

 

Medvědí česnek a batáty




Budete potřebovat (pro 2 osoby):


1/2 kg batátů (sladkých brambor)
medvědí česnek
1 lžíce másla
sůl
pepř (čerstvě umletý)
 lžička citrónové šťávy
2 vejce




Postup:

Batáty oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte batáty. Opečte zvolna do zlatova a přidejte nasekaný medvědí česnek a asi 2 minuty společně opékejte. Posolte, opepřete a zakápněte citrónovou šťávou, promíchejte a podávejte s volím okem


Polévka z medvědího česneku


Budete potřebovat:

2 brambory
lžíce másla
1, 5l zeleninového nebo kuřecího vývaru
medvědí česnek
zakysaná smetana
muškátový květ
sůl



Postup:

Na másle opečeme na kostičky nakrájené brambory a zalejeme je vývarem a povaříme téměř do měkka. Přidáme nahrubo překrájený medvědí česnek a ještě asi 3 minuty povaříme. Rozmixujeme a vmícháme zakysanou smetanu a znovu rozmixujeme. Polévku dochutíme solí a špetkou muškátového větu. Podáváme ozdobené najemno nasekaným medvědím česnekem.



Plněné kuřecí prsa s bramborovým koláčem


Budete potřebovat:

Na koláč:
1/2kg brambor
10 dkg slaniny
1 velká cibule
5 lžic oleje
drcený pepř (černý nebo dlouhý)
Na kuře:
2 kuřecí prsa
medvědí česnek
máslo, sůl a pepř


Postup:

Koláč: brambory oloupeme, přepůlíme a dáme do vařící vody. Vaříme 10 minut a poté je scedíme a dáme do ledové vody, abychom zastavili vaření. Po zchladnutí brambory nastrouháme na hrubém struhadle, promícháme se slaninou a cibulí nakrájené na kostičky. Posolíme, přidáme pepř a olej a opatrně promícháme. Vložíme do koláčové formy a pečeme v troubě rozehřáté na 180°C dozlatova.

Kuře: Kuřecí prsa (nejlépe získané vykostěním celého kuřete) podélně rozřízneme, ale neprořízneme a rozložíme jako knihu. Jemně přes potravinářskou fólii naklepeme, posolíme a poklademe vrstvou medvědího česneku. Doprostřed dáme malý špalíček másla a zavineme do rolády, kterou upevníme párátkem. Kuřecí roládky dáme do malé zapékací misky, poklademe máslem a dáme do trouby k bramborám. Po cca 20 - 30 minutách můžeme podávat.

Další tipy:

Medvědí česnek použijte do játrových knedlíčků:

játra rozmixujte, vmíchejte strouhánku, česnek, sůl, špetku majoránky a nasekaný medvědí česnek. Promíchejte, vytvořte kuličky a zavařte do polévky












Udělejte si chutnou přílohu k pečenému kuřeti:

na másle osmahněte cibulku a na plátky nakrájený česnek, přidejte medvědí česnek, osolte, opepřete a 2 minuty poduste


nebo jednoduchý koláč:

do zapékací mísy vymazané máslem rozložte listové těsto a naplňte směsí, kterou si připravíte následovně. Na másle opečte cibuli a na plátky nakrájené žampiony, přidejte nasekaný medvědí česnek, osolte, opepřete, přidejte čerstvé lístky tymiánu. Nechte vychladit a promíchejte s ricottou, dvěma vejci a citrónovou kůrou z půlky citrónu. Pečte asi 30 minut

Tip: pesto z medvědího česneku

Určitě znáte bazalkové pesto, které se připravuje z bazalky, piniových oříšků, česneku, parmezánu a olivového oleje. Zkuste si ho udělat z medvědího česneku a vlašských ořechů!
Asi dvě velké hrsti medvědího česneku dejte do hmoždíře, přidejte 30g vlašských ořechů a 4 lžíce tvrdého ovčího sýru (zkuste si sehnat český z některé z biofarem nebo použijte pecorino), hrubou sůl a rozdrťte, postupně vmíchejte cca 2 dcl olivového oleje. Pesto použijte na těstoviny, rizoto nebo jen tak na tmavý chleba či bagetu. Pesto uchovávejte ve sklenici v ledničce, vydrží poměrně dlouho.

 

3 komentáře:

  1. Moc se mi recepty libi, milerada nektery vyzkousim hned zitra! Hoj Irisa

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za první komentář! Jsem ráda, že se recepty líbí

    OdpovědětVymazat
  3. místo batátů jsem použila brambory

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!