neděle 8. února 2015

Labneh a syrovátkový kváskový chléb

Copak se to skrývá pod tímto orientálním názvem? Je to vlastně jakýsi druh sýra, který se dělá z hustého tučného jogurtu, jeho přeceděním přes plátno. Z jogurtu se prostě odstranění syrovátka. Labneh je název pocházející z blízkého východu a pod tímto názvem jsem se s touto dobrotou setkala poprvé. Jinak se ji také říká chakka, suzma nebo jogurtový sýr. Příprava je úplně jednoduchá a chce to jen jednu věc a to je trochu času na odkapání.




Budete potřebovat:

1l tučného (řeckého) jogurtu
šťávu s půlky citrónu
sůl 
bylinky
olej na zalití

Vezměte kastrůlek nebo mísu s okrajem zahnutým ven, která se vám vleze do ledničky. Dejte přes ni čistou utěrku (utěrky nikdy neperu s aviváží!) tak, aby přesahovala přes okraj kastrůlku a byla trochu svěšená dovnitř. Kolem kastrůlku omotejte provázek, který bude utěrku držet. Jogurt dejte do utěrky. Pokud nevlastníte takovou nádobu, pak jogurt dejte do utěrky, z té udělejte balíček, který zavažte a pověste na vařečku, kterou dejte přes jakoukoli nádobu. Balíček by měl být alespoň 5 cm nad dnem. Kastrůlek nebo mísu překryjte pokličkou nebo potravinářskou fólií, dejte ho do ledničky a nechejte 24 - 48 hodin být. Poté vyndejte z lednice. V kastrůlku budete mít syrovátku a v utěrce zcezený sýr.




Do sýru zamíchejte sůl a citrónovou šťávu (můžete i ochutit různým kořením). Nasekejte si čerstvé bylinky a dejte si je na talířky. Já měla oregano, různé druhy bazalky, pažitku a kopr. Ze sýru tvarujte kuličky a obalujte je v bylinkách. Tady můžete udělat obměnu a místo bylinek dát různé druhy ořechů nebo semínek (nadrcených).



Kuličky můžete ihned konzumovat, nebo naložit do oleje. Pokud je chcete nakládat, tak je opatrně naskládejte do uzavíratelné láhve.



Zalijte rostlinným nebo olivovým olejem a dejte do chladu. Takto naložený sýr vám vydrží i 6 měsíců.



Syrovátku nevylívejte a udělejte si z ní výborný kváskový chléb 

Budete potřebovat: 
150 g hladké pšeničné mouky
150 g tmavé chlebové žitné mouky
150 ml žitného kvásku
75 ml syrovátky
1 lžička soli
1 lžička kmínu

Vše smíchejte a hněťte ručně v robotu nebo domácí pekárně asi 10 minut (ručně asi 20). Vznikne hladké nelepivé těsto. Pokud je těsto lepivé přidejte mouku, pokud se naopak drolí, pak přilijte syrovátku. Jakmile je těsto vypracované, pak ho dejte do mísy vysypané moukou, přikryjte utěrkou a nechejte hodinu odpočívat. Pak těsto na vále několikrát přeložte a dejte kynout na teplé místo dokud nezdvojnásobí objem. Bude to trvat od 3 do 6 hodin. Rozpalte troubu naplno (nejlépe 250°C) a dolů dejte plecháček s vodou. Chleba z mísy rychle vyklopte na plech  zastříkněte vodou z rozprašovače a dejte do trouby. Pečte asi 40 minut. Chléb vytáhněte a dejte na rošt vychladnout. Po vytáhnutí potřete horkou vodou.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!