pátek 20. února 2015

Orientální kuře a sladkokyselý salát

Opět tu máme jednoduchý, ale za to velmi efektní pokrm. Klidně toto jídlo udělejte návštěvě v rámci asijské večeře, či podávejte jako součást teplého bufetu na oslavě. Vychutnáte si ho jak v zimě, tak v létě. Stačí kuře místo trouby dát na gril a máte skvělou obměnu vašeho grilovacího repertoáru. 







Všechny potřebné věci k tomuto receptu asi budete mít doma. Jedinou ingrediencí, kterou možná nemáte je omáčka hoisin. Tato omáčka je ale už běžně k dostání ve větších supermarketech. Samozřejmě ji koupíte v asijských potravinách a možná i ve vietnamské večerce. Pokud se vám ji přece jenom nebude chtít shánět, můžete si ji vyrobit doma.

Stačí pořádně rozmixovat: 4 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce jemného burákového másla, 1 lžíci melasy nebo medu, 2 lžíce rýžového octa, utřený stroužek česneku, 2 lžíce sezamového oleje, 1 lžíce shrirachy, lžička černého pepře.

Na kuře (pro 3-4 osoby) budete potřebovat:

2-3 kuřecí stehna nebo půlka kuřete
cca 0,75 dcl omáčky hoisin
cca 0,75 dcl sojové omáčky
2 lžíce sušené citrónové trávy (pokud ji nemáte, pak použijte lžíci koření garam masala, pokrm bude jiný, ale taky dobrý)
sůl
1+1 lžička sezamového semínka světlého a černého


Kuře rozdělte na porce, osolte a posypte citrónovou trávou, kterou do kuřete vmasírujte.


V míse rozmíchejte sojovou omáčku a omáčku hoisin a kuřecí kousky v ní obalte a nechejte asi hodinu odležet (můžete i přes noc).


Rozehřejte troubu na 180°C a dejte na plech pečící papír. Kuřecí kousky poskládejte na plech a dejte péct na cca 45 minut do trouby. Já měla kuře z domácího chovu, které je větší, takže pečení trvalo trochu déle. Pokud budete mít menší kuře, pak bude doba pečení kratší (35-40 minut). Nakonec zvyšte teplotu na 200°C, posypte sezamovými semínky a ještě dopečte cca 5 minut. 



Podávejte s klasickou sladkokyselou chilli omáčkou, s chlebovými plackami a salátem podle následujícího receptu.


Budete potřebovat:

3 lžíce sojové omáčky
3 lžíce třtinového octu (můžete nahradit rýžovým, nebo nějakým jemným ovocným)
1,5 lžíce cukru 
2 dcl vody
lžička oleje
sůl
1/2 pekingského zelí zbavené tuhých částí
1/2 lžičky sezamového semínka
Do mísy dáme všechny ingredience kromě zelí a důkladně promícháme. Podle chuti osolíme a přidáme více cukru/sojovky/octa, podle toho jak máte silný ocet. Zelí nakrájíme na tenké pásky  dáme do mísy. Promícháme a dáme vychladit.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!