středa 27. dubna 2016

Rybízové koláče

Jak mi tak všechno na zahrádce krásně kvete a roste a připomíná se, že za chvíli tu máme další sezónu, donutilo mě to dělat trochu čistky v mrazáku. Ještě tam mám zásobu rybízu, borůvek a ostružin, takže je pomalu, ale jistě začínám spotřebovávat. V dnešním receptu používám směs černého a červeného rybízu, zhruba půl na půl. Použijte ale klidně bobulové ovoce, které máte k dispozici a které máte rádi.
Koláče jsou s kynutého těsta, s lahodnou tvarohovou náplní a posypané ovocem a drobenkou. Já dávám ovoce docela hodně, takže pokud by se vám to zdálo moc, klidně odeberte.



Budete potřebovat:


Na těsto:
0,5 kg hladké mouky
60g cukru krupice
150ml vlažného mléka
2 vejce
60g změklého másla
sáček sušeného droždí

Na náplň:
375ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
250g tvarohu
80g cukru krupice

750g ovoce

Na drobenku:
150g hrubé mouky
100g změklého másla
80g cukru krupice


Těsto připravuji v domácí pekárně. Do pekárny dám všechny ingredience (dolů tekuté, nahoru suché) a zapnu program těsto. Bez pekárny si do prosáté mouky udělejte důlek, nalijte trochu mléka, trochu cukru a droždí. Trošku v důlku promíchejte a nechejte vzejít kvásek. Pak přidejte rozšlehané vejce a rozpuštěné máslo a vypracujte hladké těsto. Přikryjte mísu s těstem utěrkou a nechejte na teplém místě kynout asi hodinu.
Mezitím, co se připravuje těsto, udělejte náplň. Asi třetinu mléka rozmíchejte s vanilkovým pudinkem a cukrem a zbytek mléka dejte vařit. Jakmile začne mléko vřít, ztlumte plamen a vmíchejte pudink. Pořádně míchejte a zahřívejte. Jakmile začne znovu vařit tak vařte asi minutu. Pudink odstavte a přidejte do něho tvaroh a zašlehejte ho dohladka. Nechejte směs odpočívat do té doby, než bude nakynuté těsto. 
Z mouky, másla a cukru udělejte drobenku (vše rukou propracovávejte, až budete mít drobivou hmotu)
Z vykynulého těsta udělejte váleček a ten rozdělte na asi 10 až 14 částí podle toho, jak chcete mít velké koláče. Já měla takové střední v počtu 12 ks.
Zapněte troubu na 180°C.
Z kousků těsta vyválejte co nejtenčí kulaté placky. nemusí být pravidelné, prostě jak vám to vyjde. Alespoň bude vidět vaše ruční práce. Koláče potřete náplní, posypte hojně ovocem a drobenkou a dejte do trouby na cca 30 minut.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!