neděle 17. dubna 2016

Vepřový burger

Hamburgery ty u nás jedou a naštěstí je fakt ráda dělám. Miluji ty nekonečné možnosti, které se tu nabízejí. Burgery jsou takové téměř dokonalé jídlo.  Pokaždé můžete použít jinou housku, jinou omáčku, sýr, hlavní položku burgeru (různé maso, houby, řepu, hrášek...) a ostatní doplňkové ingredience a vykouzlit tak třeba běžný hamburger k večernímu grilovaní, ale i luxusní záležitost vymazlenou do poslední špetky soli. Můžete si pohrát s vaší chuťovou fantazií a skákat do různých koutů světa, využívat sezónní suroviny a kombinovat a kombinovat a kombinovat. Vše (téměř) je dovoleno.
Nejdříve ze všeho si najděte svůj nejoblíbenější recept na housku. Chvilku to trvá a chce to zkoušet, co vám bude nejvíce vyhovovat. Já nejčastěji dělám housky od Koko nebo tyto z webu Domácí pekárny
No pak už je to na vás a vaší momentální chuti a možnostech.
Nějaké recepty na hamburgery jsem s vámi už sdílela a těch možností je tolik, že bych vlastně mohla udělat blog jenom o burgerech. Ale to by mě asi nebavilo. Takže vás raději sem tam překvapím něčím neobvyklým, jako je třeba dnešní recept na vepřový burger inspirovaný berlínskými Bulleten.


Budete potřebovat (na 6 ks burgerů):

750g vepřové plece 
1 rohlík
1 dcl kyšky
1 lžíce estragonové nebo dijonské hořčice 
1 vejce
velkou hrst nasekané petrželky
lžíci nasekaného libečku
nasekaná jarní cibulka (menší)
3 lžíce strouhanky 
sůl a pepř
6 hamburgerových bulek (nejlépe připravených doma) a určitě by se hodily klasické kaiserky 
trocha oleje 

Na dokončení:

2 lžíce domácí majonézy
1 lžíce estragonové hořčice (nebo pivní)
chilli pasta podle chuti(nemusí být)
6 plátků ementálu
kyselý okurek 
rajče


Rohlík natrhejte na kousky a namočte ho do kyšky. Maso umelte na masovém strojku a pak trochu vymáčkněte kyšku z rohlíku a přidejte ho do strojku a taky umelte. Přidejte všechny ostatní ingredience na burgery (kromě housek :D) a propracujte v celistvou hmotu. Z té pak vytvarujte 6 stejných bochánků, spíše tenčích a uprostřed je trochu promáčkněte. 
Rozpalte gril či grilovací pánev a burgery rovnoměrně opečte z obou stran.
Mezitím, co se opékají burgery, překrojte housky napůl. Smíchejte majonézu s hořčicí a chilli pastou. Nakrájejte okurku a rajče na plátky. Až bude maso téměř dodělané, přidejte na gril housky rozříznutou stranou nahoru. Po asi půl minutě je otočte a na maso dejte plátek sýru. Nechejte dopéct housku a vše vyndejte. Na spodní půlku housky dejte majonézu, pak maso sýrem nahoru, okurku a rajče a druhou půlku housky potřete dýňovým chutney. No a můžete jíst :). Burgery jsou překvapivě lehké a vláčné.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!