úterý 21. června 2016

Pečené kuře v acidofilním mléku s česnekovými výhonky

Název dnešního příspěvku je si trochu delší, ale nebojte příprava nebude nikterak náročná a zdlouhavá. K tomuto receptu mě inspiroval recept, který dělám fakt ráda a to pečené kuře v mléce. Jedná se o tradiční italský recept. Kuře, které se peče v mléce zůstane krásně šťavnaté a má výtečnou jemnou chuť. Protože mám ráda nakyslé chuti, rozhodla jsem se vyzkoušet mléko vyměnit za mléko kysané tedy přesně za acidofilní mléko. Můžete ale použít i kyšku nebo podmáslí. Výsledkem je opět lahodné šťavnaté kuře, s báječnou omáčkou, do které jsem na závěr přidala česnekové výhonky, protože ty se do kyselých omáček náramně hodí. Pokud je ale nemáte k dispozici, vyzkoušejte recept bez nich a příští rok si výhonky sežeňte a vyzkoušejte upgrade s výhonky.
Chtěla jsem ještě upozornit, že kuřata nakupuji na farmě a ty jsou větší než běžná kuřata z velkochovu a i jejich příprava je trochu delší. Vždycky jsem recepty přepisovala na kuřata z velkochovu, ale už to dělat nebudu. Takže pokud kupujete takovéto kuřata, příprava se zkrátí asi o 1/4 ale jedno kuře z velkochovu je asi 2/3 kuřete z farmy.




Budete potřebovat (pro 3-4 osoby):

1/2 kuřete z domácího chovu
0,7 l acidofilního mléka
5 stroužků česneku neoloupaných
2 snítky čerstvé šalvěje
miska česnekových výhonků nakrájených na menší kousky
trocha olivového oleje
lžíce másla
sůl a pepř

Kuře omyjte a osušte. Ze všech stran ho osolte a opepřete a v pekáčku ho ze všech stran zatáhněte na troše olivového oleje. Kuře nechte v pekáčku a zalijte acidofilním mlékem.



Přidejte česnek a šalvěj, přiklopte a dejte na cca 3/4 hodiny péct do trouby na 180°C. Během pečení kuře asi 3x zkontrolujte a přelijte výpekem s mlékem. Mléko se během pečení srazí, nebojte se toho, sice to nevypadá bůhví jak, ale omáčka bude opravdu výtečná.

Po 3/4 hodiny pečení kuře odkryjte, vmíchejte výhonky a nechte odklopené péct ještě další 1/4 hodinu v troubě. Pokud se vám zdá, že je pod kuřetem málo šťávy, pak přilijte hrnek vody. Kuře po dopečení dejte na servírovací mísu, a udržujte v teple.


 Z omáčky vyjměte šalvějové snítky a rozmíchejte v ní máslo. Ochutnejte a případně dosolte. Kuře podávejte polité omáčkou s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory s cibulkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!