pátek 26. srpna 2016

Houbový guláš od Červeného rendlíku

Nějak se mi nedaří poslední dobou nic napsat. To víte. Rostou houby. A my jsme pořád v lese, kde už je ani nesbíráme, ale rovnou na ně jdeme s kosou a nůší. Doma to pak přehazujeme vidlemi a když jdeme v noci spát, tak musíme velmi opatrně zalézt pod peřinu, protože listy se sušenými houbami máme i v posteli. No dobře, teď fakt přeháním. Ale pravdou je, že když se rozhlédnu kolem sebe, tak všude ty papíry leží. Pořád hledám lahve, kam bych usušené houby uskladnila a do mrazáku už se nevejde ani další kostka ledu. A to je samozřejmě průběžně přidáváme skoro do každého jídla. Ale to si nestěžuji, to se prosím chlubím :). A jestli i vy máte dostatek hub, udělejte si tento výborný guláš.





Budete potřebovat:

1 kg očištěných a pokrájených hub
3 fakt velké cibule (nebo 6 středních) nakrájené na kostičky
1 velká feferonka
1 červená kapie
lžíce drceného kmínu
lžíce sladké papriky
2 lžičky uzené papriky
lžička čerstvě umletého pepře
2 stroužky česneku
lžíce cream fresh nebo tučné zakysané smetany
2 lžíce sádla (nebo oleje pro veganskou verzi)
1 litr vývaru (zeleninového nebo hovězího)
velká hrst hlatkolisté petrželky
sůl
chléb (případně knedlík),na kolečka nakrájená cibule a feferonka k podávání




Na sádle opékejte cibuli do hněda (jako na základ klasického guláše). V průběhu opékaní si očistěte papriky a nakrájejte je na malé kousky (feferonku na kolečka). K cibuli přidejte houby, osolte je, opepřete, přidejte kmín (houba je houba a to co ji dopřejete v základu, už ji nikdo nevezme :D) a duste doměkka asi 15 minut. Přidejte kapii a feferonku a promíchejte. Přidejte papriky a trošku opečte. Zalijte vývarem a provařujte za stálého míchání asi 5 minut. Přidejte nasekanou petrželku a nasekaný česnek a vařte dalších 5 minut. Dochuťte solí a vypněte sporák. Vmíchejte cream fresh a můžete podávat. Podávejte posypané cibulí, pár kolečky feferonek s chlebem.


2 komentáře:

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!