středa 3. srpna 2016

Super pálivé kuře a ayran

V těch vedrech to chce něco super pálivého. Pálivé jídlo totiž způsobí, že v těle začne rychleji proudit krev, začnete se potit a tím se podpoří termoregulace. Ne nadarmo v tropických oblastech konzumují právě super ostrá jídla. Prostě až vám bude horko na umření, tak si místo zmrzliny dejte chilli papričku. Uvidíte, jak vám bude hned lépe. No a nebo si místo papričky zkuste udělat oběd podle následujícího receptu. A kdyby se vám zdálo, že to je fakt už moc pálivé. Zapijte to ayranem. Tento nápoj z jogurtu, který je oblíbený po celém Balkáně a Blízkém východě, uhasí oheň v puse. Ayran je podobný arménskému tahn, indickému lassi a íránskému dooghu. Ayran si můžete koupit u většiny stánků s kebabem, nebo v obchodech s balkánskými potravinami. Nevím jak jsou na tom supermarkety, ale věřím, že tam taky ayran koupíte. No ale úplně nejjednodušší bude, když si ho uděláte sami. Stačí vám k tomu totiž jen velké balení dobrého jogurtu.
Kuře podávejte s rýží, která pálivost také zmírní.




Na 6-8 porcí budete potřebovat:

1 kuře z domácího chovu nebo 4 kuřecí stehna
1 lžíce olivového oleje

4 jarní cibulky
lžička mletého nového koření
lžička uzené papriky
1 velká čerstvá pálivější chilli paprička i se semínky (já mám s pálivostí cca 5000 SHU)
1-2 lžičky chilli pasty (např. sambal oelek nebo gochujang)
6 snítek tymiánu
5 listů šalvěje
1 lžíce soli

Troubu rozehřejte na 180°C. Kuře rozdělte na 8 dílů a mírně osolte a opepřete. Všechny ingredience kromě kuřete a olivového oleje dejte do mixéru a rozmixujte na hrubou kaši.. Tu pak dejte do mísy.



Opečte v pekáči nebo hrnci s poklicí, do které se vám vejdou všechny kousky na olivovém oleji dozlatova. Vypněte sporák a kuřecí kousky dejte do mísy k marinádě a do hrnce nalijte 1 dcl vody. Důkladně s marinádou promíchejte a vraťte do hrnce.



Pečte zakryté asi 45 minut a občas na kuře mrkněte, jestli nepotřebuje podlít. Pak odkryté pečte ještě 15 minut. K podávání si připravte basemati nebo jasmínovou rýži.




Na ayran:

500 ml jogurtu
250 ml ledové vody
1 lžička soli

Vodu smíchejte s jogurtem (můžete mírně našlehat) a osolte.
Do ayranu můžte podle vaši chuti přidat i česnek, kopr, nebo mátu. 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!