Minulý měsíc proběhla médii kauza
tzv. carbonaragate. Šlo o to, že francouzský server Le Démotivateur zveřejnil
video, které obsahovalo reklamu na těstoviny Barilla s receptem
na těstoviny carbonara. Mimochodem tyto těstoviny jsou mezi komerčně vyráběnými těstoviny docela dobrá značka a ráda je používám. Na videu uvidíte, jak v jedné nádobě mizí syrová cibule s pancetou a těstovinami
farfalle. To je podlito vodou, uvařeno a servírováno s kopečkem smetany a
syrovým žloutkem. Uf. Toto video rozpoutalo internetovou nevoli nejen na
kulinářských webech, ale ohradila se i italská veřejnost, kde tato kauza měla
místo i v tištěných mediích jako např. La Repubblica a Corriere della Sera.
No Italové jsou hrdí na svou kulinářskou pověst a jejich tradiční recepty si
jen tak měnit nenechají. Dokonce volali pro intervenci u francouzského premiéra, samozřejmě myšleno v nadsázce. Není se ale čemu divit. Myslím, že i u nás
by se ozvalo spousta hlasů, kdyby vznikla reklama třeba na svíčkovou, kde by
místo klasických knedlíků podávali bramborové a omáčka by nebyla z kořenové
zeleniny ale ze žampiónů a místo hovězí svíčkové kuřecí prsa (i když hodně „kuchařek“
kuřecí prsa, či jiné maso za svíčkovou považují, protože svíčková je to proto, že
je to slavnostní a jí se při svíčkách…). Pokud by vás diskuze zajímala, tak si
vyhledejte „carbonaragate“ a počtěte si.
Já jsem při tom
čtení o spaghetti carobnara na ně dostala fakt chuť a i když jsem tady kdysi už
recept dávala, není od věci si ho zopakovat.
Na 4 porce budete potřebovat:
4 porce čerstvých nebo sušených špaget
200 g pancetty nebo guanciale (s přivřením oka se dá použít dobrá domácí slanina)
6 žloutků
100g parmezánu (nebo v podílu s pecorinem)
půl lžíce čerstvě namletého černého pepře (může být klidně i víc)
lžíce olivového oleje
2 neoloupané stroužky česneku (nemusí být)
sůl
Dejte si vařit přiměřené množství vody, kterou dobře osolte. Nakrájejte pancettu na tenké nudličky velikosti cca 1,5 cm* 0,5 cm. Do pánve dejte olivový olej a ten rozehřejte. Česnek plochou nože rozmáčkněte a dejte opéct do pánve až se rozvoní (tento krok můžete vynechat). Česnek vyjměte a dejte opéct pancettu dozlatova. Mezitím co se opéká tak v servírovací míse rozmíchejte žloutky s pepřem a přidejte sýr a opět promíchejte. Jakmile máte uvařené špagety al dente, dejte je do pánve ke slanině a promíchejte. Vše přendejte do mísy se žloutky a opět promíchejte. Pánev pořádně vytřete, aby tam nezůstal ani kousek slaninové dobroty. No a můžete servírovat. Nakonec těstoviny ještě můžete posypat dalším sýrem, ale není to nutné.
Do těstovin
opravdu nepatří smetana, žampióny, eidam ani salám, párek a nejlépe uděláte,
když jako těstoviny použijete opravdu špagety a ne žádný jiný druh.
V některých receptech se dočtete, že se slanina ještě podlévá cca 2 dcl bílého vína. Tento recept najdete třeba u odbornice na italskou kuchyni Marcely Hazan. Já víno taky někdy používám (pokud mám zrovna nějaké otevřené v lednici) a není to vůbec na škodu.
Ano, je to vynikající, ale i o tom česneku se hodně diskutuje. Já ho miluju, tak ho používám...A díky za tip na oběd
OdpovědětVymazatV originálním receptu myslím česnek není (i když můžeme opět dlouze polemizovat, co je a co není originální recept) a máte pravdu diskutuje se o tom dost. Já ho tam dávám opravdu jen na ovonění oleje, protože mi to tak chutná a nejsem zastáncem úplně striktního dodržování tradičních receptů, když to co změním, není úplná blbost a nezmění to úplně smysl receptu. Příkladem může být originální valašská kyselica, která byla původně jen voda ze zelí a brambory :). Chytrý progres prostě na škodu dle mého není. A dobrou chuť k obědu :)
OdpovědětVymazat