čtvrtek 19. května 2016

Spaghetti carbonara

Minulý měsíc proběhla médii kauza tzv. carbonaragate. Šlo o to, že francouzský server Le Démotivateur zveřejnil video, které obsahovalo reklamu na těstoviny Barilla s receptem na těstoviny carbonara. Mimochodem tyto těstoviny jsou mezi komerčně vyráběnými těstoviny docela dobrá značka a ráda je používám. Na videu  uvidíte, jak v jedné nádobě mizí syrová cibule s pancetou a těstovinami farfalle. To je podlito vodou, uvařeno a servírováno s kopečkem smetany a syrovým žloutkem. Uf. Toto video rozpoutalo internetovou nevoli nejen na kulinářských webech, ale ohradila se i italská veřejnost, kde tato kauza měla místo i v tištěných mediích jako např. La Repubblica a Corriere della Sera. No Italové jsou hrdí na svou kulinářskou pověst a jejich tradiční recepty si jen tak měnit nenechají. Dokonce volali pro intervenci u francouzského premiéra, samozřejmě myšleno v nadsázce. Není se ale čemu divit. Myslím, že i u nás by se ozvalo spousta hlasů, kdyby vznikla reklama třeba na svíčkovou, kde by místo klasických knedlíků podávali bramborové a omáčka by nebyla z kořenové zeleniny ale ze žampiónů a místo hovězí svíčkové kuřecí prsa (i když hodně „kuchařek“ kuřecí prsa, či jiné maso za svíčkovou považují, protože svíčková je to proto, že je to slavnostní a jí se při svíčkách…). Pokud by vás diskuze zajímala, tak si vyhledejte „carbonaragate“ a počtěte si.
Já jsem při tom čtení o spaghetti carobnara na ně dostala fakt chuť a i když jsem tady kdysi už recept dávala, není od věci si ho zopakovat.



Na 4 porce budete potřebovat:

4 porce čerstvých nebo sušených špaget
200 g pancetty nebo guanciale (s přivřením oka se dá použít dobrá domácí slanina)
6 žloutků
100g parmezánu (nebo v podílu s pecorinem)
půl lžíce čerstvě namletého černého pepře (může být klidně i víc)
lžíce olivového oleje
2 neoloupané  stroužky česneku (nemusí být)
sůl

Dejte si vařit přiměřené množství vody, kterou dobře osolte. Nakrájejte pancettu na tenké nudličky velikosti cca 1,5 cm* 0,5 cm. Do pánve dejte olivový olej a ten rozehřejte. Česnek plochou nože rozmáčkněte a dejte opéct do pánve až se rozvoní (tento krok můžete vynechat). Česnek vyjměte a dejte opéct pancettu dozlatova. Mezitím co se opéká tak v servírovací míse rozmíchejte žloutky s pepřem a přidejte sýr a opět promíchejte. Jakmile máte uvařené špagety al dente, dejte je do pánve ke slanině a promíchejte. Vše přendejte do mísy se žloutky a opět promíchejte. Pánev pořádně vytřete, aby tam nezůstal ani kousek slaninové dobroty. No a můžete servírovat. Nakonec těstoviny ještě můžete posypat dalším sýrem, ale není to nutné.


Do těstovin opravdu nepatří smetana, žampióny, eidam ani salám, párek a nejlépe uděláte, když jako těstoviny použijete opravdu špagety a ne žádný jiný druh. 
V některých receptech se dočtete, že se slanina ještě podlévá cca 2 dcl bílého vína. Tento recept najdete třeba u odbornice na italskou kuchyni Marcely Hazan. Já víno taky někdy používám (pokud mám zrovna nějaké otevřené v lednici) a není to vůbec na škodu.

2 komentáře:

  1. Ano, je to vynikající, ale i o tom česneku se hodně diskutuje. Já ho miluju, tak ho používám...A díky za tip na oběd

    OdpovědětVymazat
  2. V originálním receptu myslím česnek není (i když můžeme opět dlouze polemizovat, co je a co není originální recept) a máte pravdu diskutuje se o tom dost. Já ho tam dávám opravdu jen na ovonění oleje, protože mi to tak chutná a nejsem zastáncem úplně striktního dodržování tradičních receptů, když to co změním, není úplná blbost a nezmění to úplně smysl receptu. Příkladem může být originální valašská kyselica, která byla původně jen voda ze zelí a brambory :). Chytrý progres prostě na škodu dle mého není. A dobrou chuť k obědu :)

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!