sobota 9. července 2016

Angreštovo-rebarborový kynutý koláč

Na konci června by se měla sklidit zbylá rebarbora, no stihla jsem to až tento týden. A zároveň nám dozrál angrešt, takže jsem se rozhodla tyto dvě pro mě docela podobné chutě zkombinovat a opravdu se k sobě náramně hodí. Koláč navíc ještě pozdvihne vanilka, která se má opravdu ráda s angreštem. Pokud máte vanilkový lusk, tak ho samozřejmě použijte raději, než esenci, kterou jsem měla doma já. Po zakousnutí do tohoto koláče se vám v možná v hlavě definitivně zabydlí věta "léto je tady".





Budete potřebovat: 

těsto:
500g polohrubé mouky
75g krupicového cukru
75g změklého másla
2 žloutky
1 sáček instantního droždí
250ml mléka pokojové teploty
nastrouhaná kůra z 1 citrónu
1 vrchovatá lžíce vanilkového cukru (nebo 1 sáček)
pár kapek vanilkové esence
špetka soli

drobenka:
140g hrubé mouky
100g cukru krupice
100g másla

200g oloupané a na kousky nakrájené rebarbory
400g očištěného angreštu

Suroviny na těsto dejte do domácí pekárny a zapněte program těsto. Pokud nemáte pekárnu, pak nechejte vzejít kvásek a ten pak smíchejte s ostatními surovinami, pořádně promíchejte, prohnětejte a dejte kynout tak na 2 hodiny do tepla. Suroviny na drobenku vrukou pořádně promíchejte až vznikne sypká hmota. Plech na pečení vystelte pečícím papírem a zapněte troubu na 170°C. Vykynuté těsto rozválejte na velikost plechu a přendejte ho na plech. Ještě rukou těsto roztáhněte do všech stran a prstem udělejte důlky po celém obvodě, takže vám vznikne okraj. Na těsto nasypejte rovnoměrně rebarboru a angrešt, posypte drobenkou a pečte cca 20 minut, do zezlátnutí okrajů.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!