čtvrtek 28. července 2016

Universální cuketový koláč

Tento recept je naprosto variabilní a ingredience na koláči můžete libovolně měnit podle toho, co máte právě v ledničce, na zahradě, či na co máte právě chuť. Je to vlastně taková pizza, jejíž těsto obsahuje cuketu. 
Přináším vám tedy pár alternativ, ale ingredience si po vyzkoušení kombinujte podle svých preferencí.


Na jeden koláč budete potřebovat:

cca 400g nahrubo nastrouhané dužiny cukety
3 vejce
100 hladké a 100g hrubé mouky
120g rostliného oleje
1 vrchovatou lžičku soli
6 stroužků česneku
1 sáček prášku do pečiva
1 lžíce drceného kmínu
-------------------------------
150g pancetty
2 lžíce sušeného oregana
1 sáček prášku do pečiva
4 velké rajčata
2 papriky
1 velká cibule
300g mozzarely

 Plech vyložte pečícím papírem a dejte rozehřát troubu na 180°C. Do mísy dejte cuketu, rozšlehaná vejce, mouky, olej, prolisovaný česnek, oregano, prášek do pečiva, sůl a na malé kousíčky nakrájenou pancettu a pořádně promíchejte.Těsto vlijte do pekáče a dejte do trouby zapéct na 5 minut. Mezitím nakrájejte cibuli, rajčata a papriky na kolečka a sýr na plátky. Pak cibuli, rajčata a papriku rovnoměrně naskládejte na koláč a pečte 20 minut. Pak poklaďte sýrem a dejte ještě na 5 minut zapéct. 


Se slaninou a majoránkou:

všechny ingredience z předchozího receptu nad čarou
200g domácí slaniny
2 lžíce majoránky
1 sáček prášku do pečiva
4 velké rajčata
2 papriky
1 velká cibule
300g cheddaru nebo dobrého eidamu či ementálu

Postupujte jako v předchozím receptu. Místo pancetty dejte slaninu, místo oregana majoránku a místo mozzarely cheddar.

Houbový:

všechny ingredience z prvního receptu nad čarou

200g žampiónů nebo jiných hub
1 malá cibule + 1 lžíce oleje nebo sádla navíc
2 lžíce majoránky
300 g dobrého uzeného eidamu

Plech vyložte pečícím papírem a dejte rozehřát troubu na 180°C. Žlutou cibuli nakrájejte na kostičky a dosklovata opečte na sádle. Přidejte na plátky nakrájené žampiony nebo jiné houby a poduste asi 10 minut a nechejte vychladnout. Do mísy dejte cuketu, rozšlehaná vejce, mouky, olej, prolisovaný česnek, majoránku, prášek do pečiva, sůl a vychladlé houby a pořádně promíchejte.Těsto vlijte do pekáče a dejte do trouby na 25 minut. Pak poklaďte sýrem a dejte ještě na 5 minut zapéct. 

Cibulový:

všechny ingredience z prvního receptu nad čarou
200g slaniny
4  velké cibule (můžou být různé žlutá, červená, bílá)
2 lžíce směsi tymiánu, oregana, saturejky
300g cheddaru

 Plech vyložte pečícím papírem a dejte rozehřát troubu na 180°C. Do mísy dejte cuketu, rozšlehaná vejce, mouky, olej, prolisovaný česnek, bylinky, prášek do pečiva, sůl a na malé kousíčky nakrájenou slaniny a pořádně promíchejte.Těsto vlijte do pekáče a dejte do trouby zapéct na 5 minut. Mezitím nakrájejte cibuli na kolečka a nastrouhejte sýr. Pak cibuli rovnoměrně naskládejte na koláč a pečte 20 minut. Pak posypte sýrem a dejte ještě na 5 minut zapéct. 

Pikantní:

všechny ingredience z prvního receptu nad čarou
200g pálivého choriza
2 velké cibule
1 chilli paprička
1 červená kapie
4 rajčata
300g dobrého ementálu

Plech vyložte pečícím papírem a dejte rozehřát troubu na 180°C. Do mísy dejte cuketu, rozšlehaná vejce, mouky, olej, prolisovaný česnek, oregano, prášek do pečiva, sůl a na malé kousíčky nakrájené chorizo a pořádně promíchejte.Těsto vlijte do pekáče a dejte do trouby zapéct na 5 minut. Mezitím nakrájejte cibuli, rajčata a papriky na kolečka a sýr nastrouhejte. Pak cibuli, rajčata a papriky rovnoměrně naskládejte na koláč a pečte 20 minut. Pak posypte sýrem a dejte ještě na 5 minut zapéct. 

Slaninový:

všechny ingredience z prvního receptu nad čarou
100g slaniny v celku
200g anglické slaniny na plátky
2 cibule
300g mozzarely

Plech vyložte pečícím papírem a dejte rozehřát troubu na 180°C. Do mísy dejte cuketu, rozšlehaná vejce, mouky, olej, prolisovaný česnek, prášek do pečiva, sůl a pořádně promíchejte.Těsto vlijte do pekáče a dejte do trouby zapéct na 5 minut. Mezitím nakrájejte cibuli a sýr nastrouhejte. Pak na koláč rozložte slaninu a cibuli a pečte 20 minut. Pak poklaďte sýrem a dejte ještě na 5 minut zapéct. 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!