neděle 24. července 2016

Tymiánové výpečky s dušenou cuketou

Už je tu zase to šílenství. Jako každý rok má každá česká rodina v tuto dobu pár krásek doma a láme si hlavu co s ní. A ti "šťastnější", kteří si ji pěstují sami pak lstivě hledají někoho, kdo ji ještě nemá plné zuby a rád si ji vezme. Ano řeč je o cuketách. Věděli jste ale, že ještě na počátku 80 let minulého století jsme ji u nás vůbec neznali? Cuketa tedy přesněji tykev pochází z oblasti kolem Mexika a zmínky o pěstovaní jsou známé už 7000 p.n.l., ale cuketa jakou známe u nás byla vyšlechtěna v Itálii, kde se stala součástí mnoha tradičních pokrmů.
My jsme jedni z těch, kteří si cuketu pěstují doma a tak ji máme fakt hodně. Ale zároveň si i rádi vezmeme cuketu od sousedů, kteří už neví co s ní. Je totiž tolik skvělých jídel, které se z cukety dají udělat! Takže začínáme. Dnes úplnou klasikou a tou je dušená cuketa ve stylu dušeného zelí. Nelepší je podávaná s vepřovými výpečky. Zkuste ty moje s citrónem a tymiánem, určitě vám zachutnají.



Na výpečky budete potřebovat (cca 6 porcí):

750g vepřové plece (nejlépe z malochovu)
1 cibule
šťáva z půlky citrónu
půl lžičky drceného kmínu
půl lžičky drceného nového koření
špetka muškátového květu
6 snítek čerstvého tymiánu
1 dcl suchého bílého vína
1 dcl vody
lžička soli
lžíce sádla

Dejte rozehřát troubu na 180°C. Maso nakrájejte na menší kostky (asi 1,5 cm velké). Všchny ingredience dejte do kastrůlku a promíchejte. Dejte do trouby a pečte asi 30 minut. Občas na maso koukněte jestli má dost šťávy. Po 30 minutách kontrolujte maso co 5 minut a pokud se připéká přileite vždy 1dcl vody a pečte ještě dalších 30 minut. 

V průběhu pečení se připravte dušenou cuketu.

Na dušenou cuketu budete potřebovat:

cca 600g oloupané a semen zbavené cukety nastrouhané nahrubo
1/2 lžíce kmínu
1/2 cibule
lžíce másla
lžíce mouky
sůl, ocet a cukr na dochucení

Cuketu dejte do cedníku, přidejte kmín a osolte. Nechejte chvilku stát (asi 15 minut) a poté vymačkejte přebytečnou vodu. Na másle zpěňte cibulku (pokud chcete můžete přidat i trochu slaniny) a zaprašte moukou. Trochu osmahněte a přidejte cuketu. Duste asi 10 minut. Přilijte asi lžíci octu a ještě dalších 5 minut duste. Pokud by byla cuketa moc hustá, nebo se připalovala, přilijte trochu vody. Dochuťte solí, dalším octem a cukrem.

Zelí a výpečky podávejte s vařeným bramborem.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!