Já vám přináším variantu, která chutná nám.
Budete potřebovat:
1 kg brambor1 vejce
1 vrchovatá lžička soli
400ml smetany
300ml plnotučného mléka
1/2 čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
300g sýru gruyere (nebo dobrého eidamu či ementálu) nastrouhaného
lžíce másla + stroužek česneku
Troubu dejte rozehřát na 160°C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky velikosti cca 1-2mm. Do mísy dejte smetanu, mléko a vejce a prošlehejte. Přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř, přisypejte sýr a znovu promíchejte. Přidetje brambory a promíchejte. Maslo utřete s rozdrceným česnekem. Vhodnou větší zapékací mísu vytřete máslem s česnekem. Plátky brambor postupně ukládejte v řadách přes sebe tak, že dno zapékací mísy zaplníte v jedné vrstvě, přelijte trochou tekuté směsi se sýrem a následně pokračujte dalšími vrstvami, tak že spotřebujete všechny brambory. Nakonec dolijte zbytek tekuté směsi a dejte péct do trouby. Pečení bude trvat cca hodinu - nakonec budou brambory měkké a nahoře krásně hnědé. Můžete je podávat samostatně, nebo jako sváteční přílohu.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!