sobota 27. srpna 2016

Kořeněný kečup

V loni jsem v tuto dobu nestíhala a letos to není o moc lepší. Ale zařekla jsem se, že vám ty moje oblíbené recepty na sirupy, kečupy, chutney a likéry prostě musím napsat. Uvidíme, co letos stihnu. Každopádně se budu snažit napsat co nejvíce. V říjnu vám asi recept na kečup  nebude moc platný a do roka na něho zapomenete. Samozřejmě, že nejlepší kečupy jsou z rajčat posbíraných v plné sezóně, tedy v létě. Tu chuť nenahradíte ničím. Pokud si rajčata nepěstujete sami, snažte si koupit rajčata z produkce ve vašem okolí. Nebo alespoň z české, polské nebo slovenské produkce. Tak máte jistotu, že rajčata nebyla trhaná ještě zelená a zrála někde v kamionu. A také tím pomůžete lokálním zemědělcům a životnímu prostředí. Ale co vám budu, že jo... pojďme rychle na ty recepty.
Dnešní je na úžasný kořeněný kečup, což je moje nejoblíbenější varianta (společně s paprikovým kečupem) a prostě ho musíte vyzkoušet.






Na 2 litry kečupu budete potřebovat:

4kg rajčat
1 kg cibule
150g čerstvého zázvoru
1 větší palice česneku
6 chilli papriček
8 řapíků celeru
0,5l jablečného octu
200g třtinového cukru
4 lžičky soli
2 lžíce červené papriky
koření:
1 lžička celého zeleného pepře
2 lžičky hřebíčku
4 lžíce semen koriandru
6 tobolek kardamomu
2 lžičky muškátového květu


Rajčata, zázvor a česnek nahrubo nasekejte v robotu. Cibuli nakrájejte na jemno. Vše dejte do velkého kastrolu. Do plátýnka dejte všechno koření, zavažte a dejte do hrnce. Přidejte i svázané řapíky celeru. Uveďte k varu a vařte asi 30 minut. Vyjměte sáček s kořením a celer. Směs rozmixujte tyčovým mixérem a znovu vařte 1 a půl hodiny. Přidejte ocet, cukr, sůl a papriku. Za stálého míchání vařte ještě další cca 1 hodinu, dokud kečup nezhoustne. Nalijte do horkých lahví a sterilujte 20 minut na 85°C.






1 komentář:

  1. už dlho hľadám recept na dobrý domáci kečup. tento ma zaujal, keďže je korenený, tak dúfam, že priateľovi bude chutiť :) počkám si na domáce paradajky a v lete ti píšem, ako to dopadlo :)

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!