úterý 12. července 2016

Caldo verde

Caldo verde je polévka. Je to tradiční Portugalská polévka. Výborná polévka. Polévka v Portugalsku podávaná hlavně o svatbách a narozeninách. Polévka jejíž hlavní ingrediencí je kadeřávek. Teda lépe řečeno druh kadeřávku caldo negro. Kadeřávek je výborný druh kapusty. Tento druh kapusty vám vydrží na zahradě i v zimě. Proto si ho určitě nasaďte. Konec zprávy v českém jazyce.





Budete potřebovat:

300g kadeřávku zbaveného tuhého řapíku a trochu posekaného
700g oloupaných na kostky nakrájených brambor
1,5l zeleninového nebo kuřecího vývaru
cca 100g kousek klobásky chorizo (stačí obyčejná z Lidlu - kupte jemně pikantní, dá to polévce říz)
1 velká cibule nakrájená na kostičky
3 větší stroužky česneku
lžíce olivového oleje
sůl a čerstvý pepř

Chorizo nakrájejte na půl kolečka tlusté asi půl cm. Na olivovém oleji je osmažte dozlatova a odložte na talířek na později. Na oleji po chorizu osmahněte cibuli do sklovata. Přidejte čepelí rozdrcený a pokrájený česnek a brambory a společně asi minutu opékejte. Zalijte vývarem, přisolte a vařte 15 minut. Pak vše rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte kapustu a vařte dalších 15 minut. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s opečeným chorizem.



3 komentáře:

  1. Je to vynikající. A protože jsem to na Madeiře jedl i variantu ze zelí (ne na nakládání :-) místo kadeřávku a taky to bylo výborný a protože kadeřávek je tady těžko k sehnání, tak si ji na podzim dělám i takhle

    OdpovědětVymazat
  2. Já ji takhle vařím z naší kapusty a chorizo dávám hodně pikantní.Je to bašta:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Variantu se zelím vyzkouším a s kapustou to bude jasně taky dobré. Díky za tipy a tu Madeiru si musím taky někdy vyzkoušet ;).

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!