pátek 1. července 2016

Guláš z masáků

Pomaličku začínají růst houby a pro nás nastává období, kdy do lesa kromě psů bereme i košíky, hlavu obracíme k zemi a pátráme po malých hnědých pokladech, které s velkou oblibou nejen sbíráme, ale i jíme. Pro mě je zábava i čištění a zapracovávání hub, takže už jsem celá nedočkavá a na sezónu se neuvěřitelně těším. Mám fakt "absťáka" po sezóně minulé, kdy jsme našli jen pár soliterů a já syslila od září hrstku sušených hub, aby bylo alespoň na kubu na vánoce. Sucho udělalo své a minulá sezóna byla pro nás, co se hub týče opravdu mizerná.
Tak jsme si mnuli ruce, když u nás chvilku vydatně pršelo a vyrazili jsme plni očekávání do lesa. Sice náš úlovek ještě nebyl úplně skvělý, nasbírali jsme asi 1/3 tašky suchohřibů, ale v lese bylo fakt hodně masáků - muchomůrek růžovek, které k naší radosti moc lidí nesbírá. Takže jsme měli plný košík těchto vynikajících hub a mohla jsem se pustit do vyvařování. Z masáků jsou fakt skvělé řízky, ty ale zvládnete sami. Kromě nich dělám houbové škvarky, opékám je na másle s kmínem, přidávám je do polévky a pod maso, ale připravuji i skvělý guláš, na který vám dnes přináším recept.
Pokud chcete masáky sbírat, nezapomeňte každou jednotlivou houbu zkontrolovat. Je totiž možné růžovku zaměnit s jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Kontrola je jednoduchá. Stačí si pozorně prohlédnout límeček neboli prstýnek, který je pod kloboučkem. Pokud jsou na něm rýhy, máte vyhráno a houba může putovat do košíku. Pokud ovšem rýhy nevidíte, nebo houba nemá prstýnek vůbec, nebo si prostě nejste jisti, nikdy houbu neberte.


Na guláš pro 4 osoby budete potřebovat:

cca 10 klobouků muchomůrky růžovky nakrájené na menší klínky
5 středních cibulí nakrájených na kostičky
1 lžíce sádla (veganská verze bude s olejem)
1 lžíce sladké papriky
1/2 plechovky rajčat
2 bobkové listy, 4 nové koření, 8 celých pepřů
1,5l vývaru (zeleninový nebo hovězí)
1 chilli paprička
hrst nasekaných bylinek (2/3 petrželky, 1/3 libečku)
lžička sušené majoránky
sůl a pepř
trocha petrželky k podávání

Na sádle poctivě opečte cibuli do hněda (tak jako by jste dělali klasický guláš). Přidejte nakrájené houby a taky je trochu opečte. Přidejte papriku a rychle osmahněte (tak 10 sekund). Přilijte rajčata,  vývar a promíchejte. Přidejte koření (nejlépe v sítku na čaj, nebo plátýnku, ať ho nemusíte lovit), osolte a trochu opepřete, přikryjte pokličkou a nechejte cca 15 minut dusit na mírném ohni a občas guláš promíchejte. Mezitím si nasekejte chilli na drobno (množství dejte dle síly papričky a vašeho uvážení) a přidejte po 15 minutách dušení k houbám společně s nasekanými bylinkami (kromě majoránky). Odkryjte hrnec a vařte ještě asi 10 minut do zhoustnutí guláše, za občasného míchání. Kontrolujte, zda máte dostatečné mnoštví tekutiny v hrnci. Pokud by se začal připékat, tak přilijte trochu vody. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s chlebem a posypané trochou čerstvé petrželky.

3 komentáře:

Budu moc ráda, když tady zanecháte váš komentář. Máte nějaký nápad, co by jste chtěli vyzkoušet, nebo potřebujete s něčím poradit? Sem s tím!